Mentorul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Pe la începutul anilor ’90, plecase Gicu împreună cu un prieten în vizită la Castelul Peleş. Era o superbă zi de vară, în care soarele rotund le zâmbea complice. S-au aşezat la coada substanţială, iar bărbosul Gicu a început să studieze flora şi mai ales fauna. În faţa lui locuia o domnişoară subţire, extrem de simpatică, cu păr lung, şaten, şi c-o minunată pereche de ochi negri, îmbrăcată casual, purtătoare însă de părinţi. Au schimbat câteva ocheade, ocheade care însă au fost imediat interceptate de tatăl ocrotitor, iar acesta a aruncat în el cu o privire mânioasă.

După pătrunderea în castel, bărbosul a avut grijă să se poziţioneze, în fiecare încăpere, în unghiul corect spre a o privi cu coada ochiului. Tatăl ei a apelat la soţie, pentru a-l supraveghea vizual cu schimbul. Gicu observase că fata nu fugea din calea privirilor lui ci dimpotrivă, i le susţinea, aşa c-a conceput un plan pentru a păcăli vigilenţa părinţilor. A scos discret o carte de vizită şi a fixat-o între două degete ale mâinii drepte, care se prelingea pe lângă corp.

Atunci când interiorul castelului a devenit suficient de interesant pentru ca părinţii fetei să-l scape pentru câteva secunde din priviri, s-a apropiat de ea.

Fata îl urmărea permanent cu coada ochiului, aşa că s-a uitat discret în jos, spre cartea de vizită înfiptă între degete. Domnișoara i-a urmărit privirea şi s-a poziţionat astfel încât mâinile, atârnând nemişcate pe lângă corp, li s-au atins. În secunda următoare, cartonaşul buclucaş îi dispăruse dintre degete. S-a îndepărtat apoi discret, constatând, cu mulţumire, că nimeni nu observase manevra. Trei camere mai încolo, fata îl priveşte cu incandescenţă, iar el aşteaptă un moment prielnic şi s-apropie. Aceeaşi nemişcare a mâinilor, aceeaşi aparentă studiere a exponatelor şi s-a trezit c-un bileţel în palmă atunci când membrele, lipite de corp, li s-au atins ca din întâmplare. Duduia i-a oferit un zâmbet încurajator, iar Gicu a rămas în urmă pentru a studia bileţelul: „Mihaela, elevă, Bucureşti” şi un număr de telefon.

După ce-a ieşit, bărbosul i-a povestit, pe scurt, cele întâmplate fostului său elev, devenit între timp prieten. Deşi fusese tot timpul lângă el, acesta nu văzuse nimic.

– Nu te cred! Cum să fie posibil aşa ceva? Am fost acolo! îl anunţă.

– Uite biletul pe care mi l-a dat! îi demonstrează, scurt.

– Incredibil! declară fostul elev în timp ce-l îmbrăţişează cu afecţiune. Eşti tare, Gicule – mă bucur că te am ca mentor! Te rog să-mi povesteşti totul, detaliat. Măcar ai apucat să vezi ceva din castel?

– Nu, însă nu pleacă nicăieri! O să-l vizitez altă dată, că doar e aproape.

I-a spus discipolului povestea de mai sus, gândindu-se în acelaşi timp: Dacar şti mama lui ce-i predau…

George Dimitriu

Născut în anul 1967 în Galați, este redactor-șef al revistei independente Oaza de Cultură. A debutat editorial în anul 2022, publicând până în prezent două volume de proză scurtă, unul de reportaje literare și un roman SF.

Ne puteți susține pe Patreon (așa ar fi normal):

Puteți da o cafea și pe Paypal: